Fukt i kjeller?
Fukt i kjeller er et utbredt problem og det finnes flere løsninger. Vi har 40 års erfaring med å løse fukt i kjeller.
75% av skader på bygg skyldes fuktskader, råte, korrosjon og frostskader. Fukt i kjeller og fuktskader på bygg er svært utbredt i Norge. Hvert år oppstår rundt 70 000 nye fuktskader. Det tilsvarer en fuktskade hvert 10. minutt. Byggeskaderegisteret indikerer at ca. 75% av skadene skyldes fuktighet som kommer fra lekkasjer, råteskader, korrosjon, kjemisk nedbrytning eller frostskader.
Rapporten til Sintef Byggforsk som viser at 50% av fuktskader ikke blir håndtert på riktig måte, er derfor alarmerende lesing.
Det finnes mange løsninger for å fjerne problemer med fukt i kjellere, og årsaker til fuktproblemene kan være mange.
En av grunnen til at kjellere står i fare for å utvikle fuktskader, er at grunnvannet legger konstant press på gulv og vegger. Vann og fukt følger alltid minste motstands vei og vil ofte finne seg veier inn i kjelleren. Det er derfor viktig å gjøre en grundig kartlegging av årsaken før man setter i gang tiltak.
Fukt og vanninntrengning fører ofte til store og omfattende skader på bygningen hvis de riktige tiltakene ikke blir utført i tide. Fukt fører til saltutslag, flekker, malingsavskalling, vond lukt og muggsopp. Muggsopp kan også gi alvorlige helsemessige konsekvenser som astma, allergier, rennende øyer, luftveisinfeksjoner, slapphet og hodepine.
De som bor i en fuktig bolig har 8 ganger større risiko for å få astma enn andre. Ved temperaturer under 21 grader være det være god grobunn for bakterier som muggsopp, hvis luftfuktigheten er på 70 prosent. Luftfuktigheten bør ikke overstige 50 % i vinterhalvåret og 60 % i sommerhalvåret.
Vi løser de fleste oppgaver der det forekommer fuktvandring i betong, murverk og tre. Arbeidet utføreres med bruk av de anerkjente kvalitetsprodukter som Controll Betongtett, Xypex og Penetron, der dette finnes å være en god løsning. Disse miljøvennlige produktene gir varig beskyttelse av mur og betong, og beskytter konstruksjonen mot både fukt og vanninntrengning.
DryPol® det miljøvennlige fuktfjerningssystemet, er ekstremt godt egnet for uttørking og permanent fuktsikring av nye og gamle hus. DryPol®-systemet er en trådløs enhet uten elektroder, som fungerer etter det elektro-fysiske prinsippet om osmose. I motsetning til tradisjonell elektro-osmose, sprer den et signal i konstruksjonen med elektromagnetiske radiobølger. DryPol® sikrer bygningen fra å trekke til seg fuktighet fra grunnen og sideveis via kjellergulv og vegger. Dette erstatter mangelfull drenering samtidig som fuktigheten presses ut.
F-Dry luftavfukter – Ved å montere en F-Dry avfukter i kjelleren får man kontroll på luftfuktigheten som blir skapt av konstruksjonen, samt en reduksjon i luftfuktigheten slik at det ikke kondenserer. Kort fortalt så kaster man ut igjen det vannet som blir produsert. En adsorpsjonsavfukter har stor effekt og er uavhengig av temperatur. Den blir styrt av en hygrostat som starter og stopper maskinen etter behov.
En luftfuktighet på 60% – gir en problemfri kjeller
Lurer du på om du har et fuktproblem? Dette er ting du skal se etter:
SALTUTSLAG
Saltutslag finner du på mur og betongkonstruksjoner, grunnmur og kjellervegger. Det kan forveksles med muggsopp, men er et resultat av fuktinntrengning. Fukt transporterer vannløselige saltmineraler ut til overflaten hvor vannet fordamper, og saltet blir liggende igjen på overflaten. Saltet legger seg som små hvite flekker til store partier som dekker overflaten. Saltutslag har ingen direkte helserisiko, men det indikerer at du har et fuktproblem. Muren er som et trekkpapir og trekker fuktighet fra grunnen på utsiden.
MALINGSAVSKALLING
Malingsavskalling på veggene. Da er det brukt en feil type maling som ikke puster. Mange kjellere har en blanding av murpuss, tegl, steinblokker og betongkonstruksjoner. Det er viktig at muren får puste og at det benyttes en diffusjonsåpen maling som slipper fuktigheten gjennom. Er det malt med akrylmaling og andre organiske malingssystemer, vil det forhindre vann i å fordampe fra overflaten. Dette forårsaker problemer som saltutslag, malingsavskalling og muggsopp.
KJELLERLUKT OG MUGGSOPP VEKSTER
Kjellerlukt og muggsopp vekster. Vanligvis er muggen lett å oppdage. Den viser seg som misfarging eller små flekker, ofte på veggene bak møbler, i hjørner eller på tekstiler. Muggen kan lukte vondt, gjerne med et jordaktig preg, men den kan også være luktfri. Hvis du ikke ser eller lukter muggen, men likevel opplever symptomer som hodepine, trøtthet, konsentrasjonsvansker eller irriterte øyne når du er hjemme, kan det hende at boligen har muggsopp i konstruksjonen, under gulvet eller inne i veggen osv.
Ta vare på deg selv og dine verdier – med riktig luftfuktighet
For mer informasjon eller gratis befaring, kontakt Cato Oddsett på tlf. 900 88 104 eller e-post cato@ateko.no